Nova pravila od 1. decembra: Jedinstveni sistem certificiranja vozila

Bez autora
Dec 08 2011

U BiH je od 1. decembra, u skladu sa Zakonom o osnovama bezbjednosti saobraćaja na putevima u BiH, uspostavljen jedinstveni sistem certificiranja vozila. Postupak certificiranja vozila odnosi se na pravna i fizička lica koja su kada proizvode, održavaju, popravljaju ili prepravljaju, puštaju u promet vozila, uređaje ili rezervne dijelove za vozila dužna da to rade po uslovima propisanim za bezbjedno učešće vozila u saobraćaju. Pojedinačno proizvedena, prepravljena i u većem obimu popravljena vozila prije puštanja u saobraćaj moraju biti podvrgnuta certificiranju u za to ovlaštenoj organizaciji. Odobrenje za obavljanje ispitivanja iz oblasti certificiranja vozila na prostoru BiH dato je za 70 ispitnih organizacije, od kojih je 41 u Federaciji BiH, 27 u Republici Srpskoj, te dvije u distriktu Brčko, a izdavanjem ovih odobrenja prestala su da važe ovlaštenja po osnovu uputstva za jednako ispitivanje motornih i priključnih vozila iz 1989. godine.

Nova pravila od 1. decembra: Jedinstveni sistem certificiranja vozilaU BiH je od 1. decembra, u skladu sa Zakonom o osnovama bezbjednosti saobraćaja na putevima u BiH, uspostavljen jedinstveni sistem certificiranja vozila, kazao je na jučer održanoj konferenciji za novinare ministar komunikacija i prometa BiH Rudo Vidović.

Postupak certificiranja vozila odnosi se na pravna i fizička lica koja su kada proizvode, održavaju, popravljaju ili prepravljaju, puštaju u promet vozila, uređaje ili rezervne dijelove za vozila dužna da to rade po uslovima propisanim za bezbjedno učešće vozila u saobraćaju, pojasnio je Vidović.

Odobrenje

Prema njegovim riječima, pojedinačno proizvedena, prepravljena i u većem obimu popravljena vozila prije puštanja u saobraćaj moraju biti podvrgnuta certificiranju u za to ovlaštenoj organizaciji.

"Odobrenje za obavljanje ispitivanja iz oblasti certificiranja vozila na prostoru BiH dato je za 70 ispitnih organizacije, od kojih je 41 u Federaciji BiH, 27 u Republici Srpskoj, te dvije u distriktu Brčko", istakao je Vidović i dodao da su izdavanjem ovih odobrenja prestala da važe ovlaštenja po osnovu uputstva za jednako ispitivanje motornih i priključnih vozila iz 1989. godine.

Vidović je naglasio da su Pravilnikom o certificiranju vozila uređeni način i postupak certificiranja vozila kod kojih se mijenjaju sklopovi i uređaji koji su bitni za bezbjedno učešće u saobraćaju, te vozila koja se koriste za prevoz opasnih materija i vozila za prevoz lako kvarljive robe, prenosi Srna.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik